Objavila som ten najlepší recept na kysnuté cesto. Buchty vďaka nemu chutia ako práve vybraté z rúry aj niekoľko dní

Lucia Mužlová

takprosto.cc

Vždy, keď idem robiť kysnuté cesto, snažím sa svoj overený recept niečím ozvláštniť a ešte ho tak trochu vylepšiť. V jednu peknú nedeľu som však narazila na tento recept, o ktorý by som sa s vami rada podelila. Výsledkom boli nadýchané, jemné a neuveriteľne lahodné buchtičky, ktoré si môžete naplniť džemom podľa vlastnej chuti. Ja mám najradšej marhuľový, preto boli marhuľové.

buchty1
takprosto.cc

Budete potrebovať:

50 gramov čerstvého droždia, ale vhodné je aj sušené droždie

300 ml teplého mlieka

4 lyžice cukru

800 gramov hladkej múky

2 vajíčka

100 ml rastlinného oleja

trochu vlažnej vody (ak je potrebné)

štipka soli

Postup:

V teplom mlieku rozmiešajte droždie a pridajte asi 6 lyžíc múky. Cesto dobre zamiešajte a nechajte vykysnúť asi 30 minút na teplom mieste.

buchty3
takprosto.cc

Vajíčka izbovej teploty rozmiešajte so štipkou soli a postupne ich pridávajte do vykysnutého cesta.

buchty4
takprosto.cc

Pridajte zvyšok múky a olej, prípadne vlažnú vodu ak je potrebné a je potrebné cesto hniesť tak, že sa nakoniec nebude lepiť na prsty. Nechajte ho vykysnúť ešte polhodinu.

buchty5
takprosto.cc

Pracovnú dosku si potrite olejom, nie múkou a vytvarujte si menšie kôpky z cesta. Nemusia mať žiadny presný tvar, stačí ak ich umiestnite asi 2 až 3 centimetre od seba. Plech alebo pracovnú dosku prykryte utierkou a nechajte ešte 15 ďalších minút kysnúť. Počas čakania si môžete pripraviť rôzne náplne, či už orechovú makovú, čokoládovú, vanilkovú, pudingovú alebo lekvárovú.

buchty6
takprosto.cc

To, ako budete postupovať ďalej, sa odvíja od zvoleného spôsobu prípravy. Buchty môžete piecť v rúre, ale aj smažiť na oleji, podobne ako šišky.

buchty2
takprosto.cc

Ja som buchty upiekla v rúre na 180 stupňov a piekli sa približne 30 minút. Dobrú chuť.

buchty7
takprosto.cc

Môžem povedať, že takéto fajnové buchtičky rovno z rúry som už dlho nejedla a tento recept ocenila aj moja rodina. Na druhý deň boli buchtičky rovnako dobré ako po dopečení, čo je určite výhoda. Vyskúšajte tento skvelý recept aj vy a podeľte sa oň aj so svojimi priateľkami.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc

Najnovšie články